fredag 28. mai 2010

Markblomster

Skogfiol, nok en nyderlig liten blomst med vakker blåfarge og hjerteformet blader. Den er ikke noe å plukke inn for den vissner fort. Det gjør mange av naturens blomster, så det beste er å la de stå, og bare nyyyyydes der og da, men en bukett markblomster gjør noe med oss, og vekker opp de gode følelsene av barndom, sommer, barbent i gresset. Hvilken vidunderlig blomsterflora vi har. Gå ut og se og lukt NU, ingenting varer evig. Hver liten blomst har sin tid og stund i økosystemet vårt.
Liljekonvallen, manges yndlingsblomst p.g.a. lukten og de små, hvite bjellene, elegante formet bladene, så den er å finne i mange brudebuketter. En liten bukett på bordet sprer vellukt i hele huset.

Den yndige stemorsblomsten er femenin og moderlig med sine smileansikter. Den kan også opptre i blå tepper, men de holder seg mere samlet og i grupper, så de er små sosiale vesner.


Jeg elsker markblomster med deres farger og former og velduft. Løvetannen kan en bli lei av når den brer seg utover plener og gårdsplass, men vakker er den også der den står som små gule soler i alt det grønne. Den formerer seg og er livskraftig denne solblomsten. Borer hodet sitt gjennom asfalten.



onsdag 26. mai 2010

Kunst-pinse 2010

En falsk vannkanal ble laget utenfor Kurbadet, til glede for barna som kunne vasse eller leke med båter i denne kanalen i disse pinsedagene. Dette skal bli en årlig begivenhet, så vi ser frem til nye spennende prosjekter i 2011.
Mitt bilde "Unnfangelsen" gjorde seg godt over den røde sofaen på Park Hotell.

En magedanser til. Det var vakkert med vannspeilet foran. Det ga en magisk og dobbelt virkning av hele fremførelsen.


Magedans i parken. Vakkert fremført av Kari. Legg merke til tilskueren bak. En sigøynerdame som fulgte med i fremføringen . Hun prøvde seg på noen dansetrinn selv, med innlevelse. Et morsomt og uforberedt innslag i det hele.



Denne installasjonen stod på Kurbadet og er laget av bladene i gamle telefonkataloger. Et tidskrevende og nitidig arbeide og tunnelen var noen meter lang.




g




Kunst-pinse gikk av stabelen i helgen med billedkunst, konserter, kunsthåndtverk





Det var stor bredde over utstillerne. Denne fontenen laget av Magdalena Losos vakte endel oppsikt. Kobber-rør laget som et tre med vannstråler og et enslig eple på toppen. Symboliserte forurensning og utarming av moder jord. Den stod i hagen på Park Hotel.

fredag 21. mai 2010

Bøkeskogen.

Denne naturparken blir benyttet av mange, både hund og folk. Møter mange joggere der og turfolk som trimmer i vakre omgivelser. Turløypene er merket, så en kan velge om en vil gå 3-6-9 km. Etter turen kan man slå seg ned med en kaffekopp i den koselige paviljongen av en kafe som er åpent om sommeren. Konserter blir arrangert i Bøkeparken, jazzkonsert om fredagene. En perle i nabobyen Larvik.
Bøkeskogen i Larvik er et syn nå når bladene på trærne er nyutsprunget, lysegrønne og med et gjennomsiktig skjær i de vakre bladene. Når solen skinner gjennom det lysegrønne taket i krontoppene er det som å bevege seg inn i en eventyrskog . Stammene på trærne er nesten sorte i alt det grønne. Bøkeskogen er en av vårens vakreste eventyr, og det er nå den er så spesiell med farge og lys. Om en ukes tid er bladene blitt tykkere og mørkere og da er ikke opplevelsen det samme.

onsdag 19. mai 2010

17 mai

Det ble pølser, is og vafler, traff kjente, og endte opp i familiemiddag hos Grete. En slik dag kan ta på for store og for små, men alle var fornøyde med feiringen. Her har vi Espen, Ine og Marvel sånn ut på dagen.
Mannskoret Hvalkjeften opptrådde med tradisjonelle mannskorsang blandt nyutsprungne birker og viftene norsk flagg på Preståsen ,der Sandefjord by lå under oss, pyntet og fin. Stemningsfullt.

Ine og Espens hund Marvel var også med og kikket på 17maitoget. 17mai er for alle.


Her har vi Helmer i toget og han har litt mere uvøren stil. Vi heia på han og hans klasse, og det var morsomt og litt flaut med familien ringside hylene og skrikende med hurra-meg-rundt.



Jacob holder stilen og stilte opp i hatt og frakk. Er glad det finnes en i familien som er hatteintressert, og er flott med den. Heia Jacob.




17mai feiring er stort. Ut og se på barnetoget som er et vakkert syn-hvert år. I år var alle familiemedlemmene samlet.Ine og Espen, Anette, Thomas og far sjøl. Været var bra, toget var langt og vi hadde to barnebarn som gikk i toget. Alle var pyntet i den fineste stas, og veivet med flagget og ropte HURRA!





søndag 16. mai 2010

Historie

I alle gamle byer er det en kattegate. Vi fant vår og der mysset det av katter og bikkjer. Her ligger noen av kattene på rekke og rad.
Denne døren er fra vår tid, men jeg falt for den p.g.a. kreativiteten. Snakk om å sette sitt særpreg på inngangsdøren. Om eieren likte fisk eller om fiskene symboliserte øyas levegrunnlag og meny vet ikke jeg, men en festligere inngangsparti som lyser mot deg er sjelden å se. Jeg hadde lyst til å knakke på døren. g

Dette er en håndlaget dørklinke. Se på spikerne, håndlaget de også, ingen er like. Her går rusten og treveggen i ett. De har eldest sammen, og grodd helt inn i hverandre. Mye vakker symbolikk her.


Da jeg gikk og ruslet opp i middelalderbyen Bosa gikk jeg å så på alle de vakre dørene som befant seg der. Har alltid vært facinert av gamle inngangsdører og porter. Det er inngangen fra det offentlige rom til det private rom, og den døren har en lås som bare eieren kan lukke opp når eieren vil slippe noen inn. En fysisk sperre som gir signal om du er utenfor eller innenfor. Se på denne rusne låsen der rusten har skapt et vakkert mønster i låsen og mønstret fortsetter på treverket i døre så alt går i ett. Selve hengelåsen som menneskene har brukt var der ikke lenger. Huset var ubebodd og falleferdig, men denne vakre låsen fortalte sin historie om en tid som har vært.

torsdag 13. mai 2010

Sardinia.

Desserten var søt og kraftig. En spiser godt i italia. Skål for bordets gleder.
Pasta sammen med havets frukter er en bra kombinasjon. Her er det fritert blekksprut og fisk som smakte utmerket.

Restaurantlivet er et kapitel for seg selv, og italiensk mat er enkel, men velsmakende. Italiensk vin er i toppklasse, især hvitvinen er nyderlig.


Trange gater,høye hus i skarpe farger, vakre buer, gamle, flotte dører, katter og hunder og mennesker. Bosa var en flott middelalderby med historie i hver sten.



For ikke å snakke om blomster-engene . Livet og frodigheten som befant seg utenfor kapellet.




Dette utrolige flotte veggmaleriet fant vi et lite kapell oppe på borgen. Livets gang.





Vi tok bussen til Bosa en gammel middelalderby med en festning fra 11. århundrede. Her er vi på vei opp til festningen og fikk panoramautsikt over byen. Bosa var en flott by med en kanal som randt gjennom byen og mange bruer som gikk fra den ene til den andre siden. Mange av de gamle husene i gamlebyen var under restaurering . Alltid er det mange kirker som preger disse byene, og vi måtte kikke innom alle vi gikk forbi. Denne blomstersmykkede veggen var et syn. Da vi tok bildet kom naboen ut og sa det var en kunstner som bodde i leiligheten. Vi spiste lunch på den restauranten kunstneren hadde utstilling av bilder. Det var spennende å gå i de trange gatene. Visste aldri hva som møtte deg rundt neste sving. Små parker, uterestauranter, vakre klesbutikker med klær, smykker og ikke snakke om alle de vakre italienske skoene. Gamle fasader, vakre , gamle tredører. Det var som å vandre rundt i et museum. Italienerne prater høyt og mye, og det høres ut som et maskingevær når de setter i gang.














Neptungrotten var en kjempeopplevelse, den flotteste grotten jeg har besøkt. Vi måtte komme sjøøveien inn til denne grotten, hvor store dryppestinsformasjoner preger veggene. En facinerende verden full av vakre skulpturelle former.









Båthavnen ligger vakkert til med mange båter i alle størrelser. Rundt gamlebyen er den gamle bymuren, og strandpromenaden er lang og vakker. Maria Pia og Lido har en innbydende strandpromenade, lang-grunne strender, utsøkte restauranter og hyggelige kafeer. Her ligger båtene som går ut til Neptungrotten.







Vi bodde i Alghero, en liten by ikke langt fra flyplassen i nord. Sammensatt av idyllisk plassering, historiske minner og mennesker som er glade i å leve , som gir energi til de som besøker stedet.. Vi bodde på Hotel El Balear som lå nede ved strandpromenaden ikke langt fra gamlebyen. Dette stedet med en fantastisk staude som hadde bredd seg som et teppe foran det gamle huset passerte vi hver dag. Et syn så vi måtte stanse opp og nyyyyyyde hver gang.

lørdag 8. mai 2010

Akerselva.

Lørdag gikk vi hele veien langs Akerselva i strålende sol. Tok bussen opp til Maridalsvannet og startet der, og vandret stien langs elven ned til byen som er 9 km. Gikk forbi gamle fabrikker som nå er omgjort til kunstsentrer, kafeer, idylliske murbygninger med historie. Spiste lunch på en utekafe, hadde vin i sekken, og hadde et lite glass ved Akerselvas brusende vann. Så på det fargerike livet som eksisterte der blandt fugler og mennesker. Et urbant liv når vi nærmet oss Grunerløkka og kafelivet der. En hyggelig jentetur, not so far away.
Ut å spise middag om kvelden. En glad gjeng deltar på swing-in-Oslo. Maten, vinen og stemningen var upåklagerlig. Det vi reagerer på er støy. Umulig å føre samtale med alle rundt bordet når resturanten er stor, og mange mennesker i samtale. Vi gikk på baren på toppen på Grand etterpå, og der hadde de høy musikk, så det var like håpløst. Fant en liten hyggelig bar et annet sted på samme hotell. Der var det stille, hyggelig tassende, eldre bartender, og gjestene var voksne. Da fant vi stedet som vi fant oss vel tilrette i, og vi kunne "hygge" oss.

Å reise er bestandig spennende uansett sted og mål. Her har vi venninnegjengen på Oslotur. Hanne, Kirsti,Kjersti,Kjersti og Kari. Vi ruslet rundt i Oslo, gikk på teater og så "Kalenderpikene" om kvelden, lå over på hotell og gikk tur hele veien langs Akerselva dagen etter. På tur skaper forventning, pynte seg, gå ut og se storbyens pulserende liv. Her har jentegjengen havnet blandt blomstene på torget.


lørdag 1. mai 2010

1 mai

1 mai, nå er vi her i vårmåneden og ute i naturen skjer det noe i en rekordfart. De siste dagene har jeg sett hengebjerken utenfor mitt vindu forandre seg fra lysegrønne museører til grønne, friske , nye blader. Nye typer blomster baner seg vei fra jordens indre og strekker seg opp mot det livgivende varmen og lyset. Skogstjerne, bekkeblom og skogfiol blander seg med de hvite hvitveisteppene og blåveisen som snart alt er på hell. Vårens syklus går raskt, så hvis en skal følge med må en ta en tur minst en gang i uken og observere ute i naturen. Grønnfargene blir sterkere og klarere. I hagen har vi barer plantet stedmorsblomster p.g.a. kulden om natten, men nå kan vi snart tenke på og få ut krukkene som har overvintret inne, og som nå har kjempelange skudd, og som bare venter på å komme utendørs igjen til glede for den som elsker hagen og hagens farger. Herlige MAI.