lørdag 30. januar 2010

Kaktuser

Denne veksten synes jeg er ekstra vakker. Den blir til et stort tre og disse nye "rosene" som kommer fra roten er virkelig elegante og ligner på roser i formen. Eksotiske og vakre.
Dette er også en vakker kaktus som ser ut som en rose. Alhoeverakaktusen vokser det mye av på øya, og den blir brukt i kosmetikkindustrien til kremer , jucer og geleer og er kjent for sin helbredende virkning. Brannsår eller innekts-stikk blir kjølnet ned med geleen. Det finnes mange forskjellige typer kremer som er produsert her på øya.



Det er så utrolige mange vakre kaktuser her på øya. De vokser ville i fjellene og er plantet, sånn som her i en kaktuspark over restaurant MONESTERIA. De vokser rett ut av vulkanstein og mange av de har vakre blomster, En veldig flott en heter Tajinaste, og skyter ut en lang stang med røde blomster på sommeren Rundt Teide vokser de og det må være et syn å se de iblandt lavastenene deroppe i månelandskapet.


torsdag 28. januar 2010

Min yndlingskafe.


Dette er min yndlingskafe i Puerto. Den ligger bak kirken og har absolutt byens beste kaffe. Søndags formiddag tar jeg turen dit ned, kjøper lørdagsavisene, Aftenposten og Dagens Næringsliv og finner meg et solrikt plass og nyter stillheten, og hører fjernt salmesangen fra kirken. En spesiell søndagsfred og stemning før kirkedørene åpnes og folk strømmer ut og slår seg ned ved bordene rundt meg. Da er søndagsfreden brutt. Spanjolene er pent søndagskledd, og alle aldre deltar, og de elsker å prate, alle i munnen på hverandre, fort og høyt. Det er da livets teater begynner. Sitte å betrakte mennesker er noe jeg bestandig har likt, og etter kirketid er det kaffe og kaker, kjente treffes , et kyss på hver side av kinnet. Spanjolene er åpne, blide, og vennlige. Damene kler seg damete, bruker smykker, stillettheler, sminke og smarte på håret. De følger godt med på moten, så det er mye lekkert, rart, merkelig og smart å se. Ryggsekker er turister. Det er mye lekkert i sko og vesker her og gode priser, så en kan få shoppingsug. Kafelivet er fargerikt og underholdene. Vakre gamle hus i kanarisk stil med treterrasser satt utenpå murhusene.

mandag 25. januar 2010

Tilbake til solskinnsøya

Når jeg dro fra et rent, hvitt landskap der nå former kun vises, og kommer til et fargerikt, frodig landskap der det velter blomster over inngangsportaler slik som her, merker man frodigheten ekstra sterkt. Spanjolene har frodige hager og det er blomster over alt, og det vokser raskt her i dette drivhuset som denne øya langt ut i havet er, en blanding av sol og regn.
Det er alltids rart og sette seg i ett fly, dra fra snø og vinter og lande på solskinnsøya der det er sol, blomster og behagerlig temperatur. Våknet opp til bougenvilla smekkfull av blomster, modene bananer og avocadoer,uteliv med glade mennesker på uterestaurantene. Kontraster er fint det har jeg bestandig syntes Alt er som det skal være på fincaen . Det er som å komme hjem, når man har to hjem. Gå gjennom landsbyen, høre det spanske språket, og gå innom de kjente forretningene med friske, fine frukt og grønnsaker.

Farvel sne og vinter, velkommen sommer. Øya har et behagerlig klima, så det er deilig å være her.

onsdag 20. januar 2010

Det snør, og det snør.

En flott stein i vannet ser helt annerledes ut pyntet med sne og is. Klag ikke på vinteren i år. Det har vært god, gammeldags vinter. Barndommens vinter.
Jeg går tur på Granholmen og på grunn av den frosne isen blir det små skulpturer av is på overflaten, og de danner flotte former og skygger. Her har isblokket trengt seg opp og skaper former på isflaten. Landskapet forandrer seg totalt og blir helt annerledes.

Det snør og det snør, og det er en happening for de som elsker kald, hvit snø. Lyset nå er så vakkert med bare pastellfarger å se over alt. Soloppganger og solnedganger. Himmelen farges rosa, aprikos og snøen har alle blåfarger ettersom lyset går i landskapet.Farger og form, motiver for akvarellmalere. Isen er frosset i fjorden, og det er ikke ofte det skjer.


søndag 17. januar 2010

Hvitt landskap

Pass deg for hunden står det på skiltet utenfor Stellas hus, og det er dårlig med måket vei, så det må betraktet som et sommerhus.
Det er sjelden det ligger tykk is i fjorden, men etter en lang kuldeperiode er det frosset til, og denne fiskeskøyta ligger innefrost i "pakkisen". Den fiskeren får nok ikke fisket på en stund, men det er dårlig med fisk i fjorden sier de som er iverig med det.

Vinteren fortsetter og fortsetter i Norge. Ikke fullt så kaldt nå, så det er fint å være utendørs. Det er morsomt å se alle skoleungene på vei til Store Bergan skole på ski om morgenen. Små og store labber i vei på fine løyper inn til skolen, og i Marum er det flotte løyper, så det er bare å skli innover skogen og det hvite landskapet. Dette er nok en vinter som vil huskes. God gammeldags vinterstemning. Epletreet utenfor huset vårt stod full av rimfrost, og det var så vakkert, nå er rimfrosten vekk igjen.


mandag 11. januar 2010

En verden full av engler.

Englenes utseende har forandret seg oppover i historien, og disse babyenglene er jo utrolig søte da, lubne små barn med fugler i hånden. Ellers er Rubens engler de mest berømte og er gjengitt som glansbilder, nå er de trykket opp på krus og andre ting, til det kjedsommelige. Hva er det som gjør at denne engletrenden er kommet, man søker kanskje noe utenom seg selv, og engler symboliserer det samme som en god fe, en annen bevinget "person". Alver har vi også i eventyrbøkene. Ellers er det bekkengel, sotengel o.s.v. Historien om engler er så mangt, med englehiraki, der noen går i krigen, og andre har andre oppgaver. Sjefen er engelen Gabriel i følge historien. En engel beveger seg hurtigere enn lyden. Utenjordiske grublerier, men de fleste satser vel på de gode. De som gir fremgang og lykke.
Kirkegårdsenglene er en annen type engler, som vokter gravfreden. Vakre slanke, engler som kan være både jente og gutt. Noen av de ser tvekjønna ut.


Dette året må være englenes år. Det finnes engler over alt: på sengetøy, servietter, krus, lamper, såper o.s.v. De svever som en farsott over landet. Prinsesse Mærthas nye ettervært beryktede og berømte engleskole med etterfølgende englebok og englekurs er vel kjent gjennom mediene for det norske folk. Engler og hjerter på klær og på service. TREND kalles det visst. Det finnes så mange typer engler. Jeg falt for disse tykke, blide spillende engler som hadde et fornøyelig uttrykk i ansiktet.



fredag 8. januar 2010

Fuglebrett

Flaggspetten er vakker med den røde "nisselua" på hodet, og den knallrøde baken. Den passet perfekt inn i vintereventyret og var en eksotisk gjest sammen med alle spurvene og meisene. Reine julenissen. Mitt vakre asketree er full av liv og gjestebud.
Jul hos fuglene. Det vakre fuglehuset i keramikk har jeg kjøpt hos keramikeren Chris Bould. Glir fint inn i naturens egne farger. Hjertet er laget i naturmatrialer, og er fuglenes julepynt.

Har en foringsplass for fugler i treet utenfor kjøkkenvinduet mitt.


Der henger fett og div frø, og er et fint servering for småfuglene. De hakker og nipper og koser seg med frøene. Jeg kommer de ganske nær og får studert de vakre fargene og formene de har. Vi har mange vakre fugler i Norge og i sprengkulden som er nå trenger de litt fett på kroppen. Rart de ikke fryser på beina, men naturen er fint innrettet. Det var -19g. på gradestokken til morgenen i dag, og det er rekord her ved kysten. De gamle skinnkåpene er kommet til heder og værdighet igjen etter de har hengt i skapet i flere år.Global oppvarming? Jeg tror vi går inn i en ny istid!

tirsdag 5. januar 2010

Vinter

Nok et romantisk bilde. Ettermiddagslys. Landskapet er blått. En blek måne skimtes på himmelen, den skarpe solen holder på å gå ned, og månen tar over som lyskilde. Et slikt snelandskap der all natur er pakket inn gir en opplevelse av stillhet både for hørsel og syn. Alt virker nytt og rent, som om naturen har gjennomgått en renselsesprosess.
Skiløypa gikk på golfbanen, og det var morsomt å se hvit golfbane og tenke på at det ikke var mange ukene siden vi gikk og golfet. Denne golfklokken stod i sporet med plakat om at vi måtte ringe i bjellen når vi gikk til neste utslags-sted. Litt eksotisk innslag i skiløypa.




Nå er det et skikkelig vintereventyr i Norge. Skiløyper går over alt. Her er løypa som går forbi Marum. Julepostkortbilde. Det var fullt av store og små skiløpere , og det er flotte løyper så det var bare å skli innover skogen med snetunge trær, med et utrolig skarpt lys, som ga blå skygger. Blått vinterlandskap.

fredag 1. januar 2010

1.1.2010

Første dagen i et nytt år, 1.1.10. Et år som reint og ubrukt står foran oss. 2009 er historie. Nyttårsaftenen ble feiret sammen med Kirsti og Bjørn, Inger og Trond. Gode venner som vi har kjent siden tenårene. Fullmåne, masse stjerner på himmelen, og kaldt hvitt landskap utenfor stuen. Vi spiste ryper og drakk god rødvin til. Satt under lysekronen med stearinlys og den gode samtalen rundt et lekker måltid. Vi satt inne i havestuen og så rakettene som ble sendt opp kl. 12, og vi skålte i champagne, og lot oss lede inn i et nytt år. En vakker ramme rundt det hele.
Så ligger det fremfor oss da det nye, ukjente men akk så spennende år, fylt med overraskelser
og beslutninger som skal taes. Hva gjør vi, hva vil vi, og hva kan vi gjøre? Fremgang på det personlige plan, prøve noe nytt, spennende møte med nye mennesker. Vi vet aldri hvem som krysser våre spor. Mye uforutsett kan skje, men jeg tar livet som det kommer, lytter til mitt eget univers, og stoler på intuisjonen som er det riktige for meg, og den er en fin rettleder. Jeg er sikker på at dette året blir full av kreativitet, og at de gode kreftene vil råde i verden. Gode ledere, samarbeide og fred. De riktige menneskene skal finne sin plass i hirakiet. FRED PÅ JORD.