mandag 18. september 2017

Soppfarget garn.

 Soppfarget garn har blitt veldig populært, og naturens farger er harmoniske og vakre. Her er det kanelslørsoppene som det er mye av i vår natur og gir mye farge. De finnes i gul, oransje og rødvarianter.
 Rødskive kanelslørsopp gir en vakker rødfarge. De finnes i flere varianter, og den blodrøde kanelslørsoppen gir en BLODRØD farge. Jeg tørker soppene i en sopptørke og oppbevarer de i glidelås plastposer med navn og 50gr.i hver pose.
 Prosessen. Garnet må være ubleket, 100% ullgarn. Jeg bruker  Hifa 2 fra Hillesvåg. Først må man beise garnet. Det finnes forskjellige måter å beise garnet på: tinn, kopper, jern og alun. Jeg bruker kun alun for den gir de reneste fargene. Beising gjør ar fibrene i ullen åpner seg, og trekker til seg fargepigmentene. Vi trenger en stor kjele i rustfritt stål eller emalje. Alun kan kjøpes på apoteket eller i hobbybutikker. Bruk så mye vann at garnet flyter  fritt i gryten. 20g alun pr. 100g. garn. Rør ut alun i gryten så det er fullt oppløst, kok opp til 40gr. og legg garnet i. La det koke opp til 80gr. og la garnet ligge og trekke en time. Skyll garnet godt og heng det opp til tørk.
 Kok fargesoppen en times tid så fargen kommer ut i vannet. 50gr. tørket sopp til 100 gr. garn. Er fargepigmentene sterke kan samme fargebadet brukes opp til 3 ganger, og vi får lyse sjatteringer. Sil fra soppen, la det avkjøles, varm det så opp til 40 gr. og legg garnet i. Varm opp til 80 gr. og la garnet ligge og godgjøre seg i 1 time. Rør rundt av og til så garnet blir jevnt farget. Skyll godt noen ganger. litt mildt vaskemiddel, skyll godt ut all overfarge. Heng det opp til tørk. Endel kjuker har fargestoff, men da tilsettes en kork salmiakk, så fargen kommer ut. Fløyelspluggsoppen kan brukes bare en gang. Alle fargepigmentene forsvinner inn i garnet ved første kok. Gir en mørk brun grå eller Grønn grå farge.
 Her har jeg 4 fargebad fra den blodrøde kanelslørsoppen. Fargesterk og flott sopp.
Her har jeg eksperimentert med å blande forskjellige sopper sammen for å få fargevarianter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar