lørdag 9. september 2017

2017 går over i historien som det store soppåret.

 Sesongen 2017 går over i historien som det store soppåret. Tidlig ble det meldt om store forekomster av sopp i august. Først på Østfoldsiden, der er det tydeligvis større fuktighet, og på vestfold-siden var det stor utålmodighet for at sesongen skulle begynne her også, og etter endel nedbør eksploderte det i skogen. Her er en av mine yndlings  sopper, sort trompetsopp.
 En fin familie med rødskrubb. Rødskrubben er en god matsopp, men anbefales å varmebehandle den i 15 min. la  den ligge å trekke i vann. Jeg tar bare de små lubne, for de får foldet seg ut. Den blir blå ved gjennomskjæring, og ser litt udelikat med sin mørke farge, men den er utmerket til gryteretter.
 Her er dronninga, steinsoppen. I år er det det store steinsopp året. Rekord må være en ivrig, proff soppsanker som sanket over 200 kg. ut av skogen på noen timer, ferdig renset.Jeg har sanket steinsopp, ventet noen dager og sanket på nytt på samme sted, så det har vært bare utrolige mengder. Steinsoppen er super å tørke. Skjære den i skiver og tørke de, legge de på glass. Tar liten plass, og dufter nøtter. Legge de tørkede skivene i vann, la de svelle og så steke de i smør ,med salt og pepper.
 Granmatrisken, en god sopp med orange saft. Dessverre er marken glad i disse lekkerbiskene også, så det lønner seg å sanke de så fort de er kommet opp av jorden.
Ingenting lukter og smaker så mye som sjampinjongen. Smaksopplevelse i gourmetklassen. Sesongen har vært rik hittil med stor bredde og det er spennende å gå på skogsvandring. Sesongen er ikke ferdig ennå, så det blir mange fulle frysebokser i år. Det er kommet mange nye soppsankere til og interessen er økene. Fint å komme seg ut i naturen, spennende å finne matauk som gratis står i skogbunnen. Nærmat, frisk og ny. Fortsatt god soppfangst med fine opplevelser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar