søndag 27. desember 2015

Julekveld 2015

 I år feiret vi juleaften hos Ine og Espen og deres barn på Øvre Silkestrå. Vi har hatt julekvelden hos oss i alle år, Espen og Ine har sin første juleaften hos seg selv, og oppdekningen var lekker og maten var perfekt, så den store prøven stod de med glans.
 Juletreet var lekkert og pakkene var mange. Storebror Helmer er  julegira.
 Den store opp-pakking-kvelden. Vivel var mest opptatt med julepapir og bånd mens storesøster Marselie er pakke-henteren.
 Prinsessa vår var opptatt med prinsesse-ting, mens den minste prinsessa sprellet fornøyd i kurven sin.
 Pappas gode jente-trulte. Vivel er et usedvanlig rolig barn.
 Her er prinsessa opptatt med masse jenteting som frisørdukke som må utforskes.
 Den lille prinsessa synes det er greit med den gamle bamsen som farmor har strikket, og å kikke på fiskene i akvariet.
 En prinsesses drøm er oppfylt, en dukkestue.
En deilig juleaften med god mat og drikke, små og store glade barn som fikk usedvanlig mange pakker. Det var deilig å være gjest, si takk for seg og overlot opprydningen  til en yngre generasjon. Vi kommer gjerne igjen.

fredag 25. desember 2015

Julemarked på Stokke Bygdetun.

 Det er mange hyggelige julemarkeder før jul, men den aller koseligste er på Stokke Bygdetun, der det er god, gammeldags julestemning. Sidsel og jeg står der med vårt soppfarget strikk på 2dre året.
 Det er mange markedsboder og det skjer både teater og sang rundt omkring i de gamle husene der. Pølser, vafler og grøt går unna. Masse mennesker besøker dette markedet og det er en god stemning.
 Her har vi en god gammeldags lirekassemann som underholder på plassen.
 Ungene får en rundtur i bøkeskogen med hest og kjerre. Vårlig i naturen, fint det og.
 Små varme og lys-kilder ble satt ut rundt omkring som gir en lun stemning.
Når mørket faller på ut på ettermiddagen blir det en lun, hyggelig stemning i området. Trivelig marked før jul!

torsdag 10. desember 2015

Julemarkedet på Voergaard Slot. Danmark

 Voergaard Slot ligger i Brønderslev kommune . En helg i året er det julemarked på slottet, og dørene åpnes til et julepyntet slott med store flotte blomsterdekrasjoner.
 Slottet er åpent for publikum og slottet har utrolig mange flotte antikviteter en ikke finner maken til. I dag er slottet ett museum, men det står innredet og møblert etter den siste store eieren, grev Oberbech-Clausen. Det er han som har den store samlingen av møbler, antikviteter, malerier,og porselen.
 Bl.a. med klenodier av LouisXIV, Louis XVI og Marie-Antoinettes personlige innbo samt verker av Rubens, Rafael og El Greco. Slottets stuer er et studie hvordan velhavende herregårder ble møblert gjennom tidene.
 Den dansk-franske greven kjøpte Voergaard Slot i 1955, og er først og fremst hans fortjeneste at man i dag kan glede seg over den kulturhistoriske perlen. I dager det en stiftelse som driver stedet.
 Spisestuen med fantastiske lysekroner, det måtte ha vært et syn under store middags-selskaper.
 En av de mange soveværelsene.
Slottet er et rennesanseslott med voldgrav rundt. Historien om den herskesyke slottsfruen Ingeborg Skeel fra 1580 er mange og spennende, og det sies at hun går igjen. Anbefaler et besøk.

mandag 7. desember 2015

Dronninglund Slott, Danmark

 I år hadde vi julebord på Dronninglund Slott i Danmark sammen med Kari, Gunnar, Birgit og Hendrik. Et romantisk slott med nydelige rom, og utsøkt mat i særklasse. Vi ble servert en fireretters middag med forskjellige viner til hver rett. Kelneren var proff og festlig og vi koset oss i vakre omgivelser.
 Nydelig kalvekjøtt i ypperste klasse, smakte himmelsk.
 Vakkert for både øye og gane. Menyen bestod av: Stekt røkt vildlaks, asparges, brønnkarse,saus Beurre Blanc med purreløk. Syltede grillet artistokk med bakte tomater, rødløk, salat og mozarella på hvitløkstekt brødcroutons. Lett sprengt duebryst med pepper-rotkrem, soirer, tranebær, syltet kvæde, og hyben samt butterdeig. (bilde over) Hovedretten bestod av kalvebryst braisert i mørkt øl og stekt kalvemørbra servert mmed stekte poteter, selleripurre, stekt sopp, hjemmelaget potetchips samt pomme Chateau. Dessert: Brendt sitronterte med lakerismarengs samt pommes Chateau.
 Festsalen er vakkert restaurert i blått. De kan ta imot store konferanser.
 Det ligger en kirke i tilknytningen til slottet, så det er et populært sted å gifte seg, og feire bryllup her.
En ridder i rustning passet på i gangene, og Sverre stilte seg modig opp klar for hugg.